Douwe Schut Fotografie             Nieuws  I  Portfolio  I  Over  I  Contact  I  Links


Over de fotograaf


Douwe Schut is een fotograaf uit Nijmegen. De liefde voor fotograferen en de natuur zijn in zijn jeugd ontstaan en komen samen in veel van zijn foto’s. Douwe studeerde biologie, als fotograaf is hij daarentegen autodidact: door veel te lezen, met anderen mee te gaan en vooral heel veel uit te te proberen is het niveau van zijn werk steeds beter geworden. Hij streeft naar een beeld dat meer is dan een mooi plaatje. Hoewel een mooi plaatje toch reden genoeg kan zijn om erop uit te gaan...
douwe
Vele onderwerpen komen aan bod, maar de nadruk ligt op de natuur- en landschapsfotografie. In de natuurfotografie probeert hij zijn verbazing over en fascinatie voor planten en dieren over te brengen. De verbazing over de rijkdom van vormen en kleuren, de fascinatie voor hoe een dier kan overleven in z’n omgeving. Het fotograferen helpt bij het goed kijken. In de foto moet de persoonlijkheid van een individu, de levenswijze van een soort of het gedrag naar voren komen.

In de landschappen is het zoeken naar de grens tussen het herkenbare landschap en de overgang naar een abstracte foto. Dit kan door compositie, kleurstelling of het gebruik van een lange belichtingstijd. Op het grensvlak ontstaat de spanning die de waarnemer uitdaagt te zoeken naar het herkenbare en de noodzaak zelf het beeld in te vullen bij het abstracte.

Douwe werkt met een Nikon D300-camera en diverse lenzen, van groothoek tot telelens. De foto’s zijn op diverse plaatsen in Nederland en Europa gemaakt. Sommige foto’s zijn spontaan, in het moment ontstaan. Andere foto’s had hij al lang voordat ze gemaakt werden voor ogen, waarbij het zoeken was naar de juiste plaats en moment. douwe

In het dagelijks leven werkt Douwe als ecoloog en adviseur. Zijn specialisaties zijn bedreigde diersoorten en natuurbeheer.


Foto: Vincent de Jong